Перевірка товару у магазині до оплати

Перевірку обраного в магазині товару (зокрема – побутової техніки) умовно можна розділити на два види – перевірка товару на його відповідність умовам договору (за зовнішніми ознаками – якістю, кількістю, комплектністю тощо) та перевірка товару на працездатність.

Про перевірку товару на відповідність умовам договору (зовнішній огляд) говориться в ч.2 ст.484 ЦК:

Стаття 484 ЦК
2. Якщо інше не передбачено законом, іншими правовими актами або договором купівлі-продажу, покупець зобов’язаний вчинити дії, які відповідно до вимог, що зазвичай пред’являються, необхідні з його боку для забезпечення передачі та отримання відповідного товару.

Ці дії можуть бути прямим обов’язком споживача (якщо інше не передбачено законом або договором), і можуть бути виражені в огляді товару на предмет відповідності маркування за договором, кількістю, комплектацією і т.п., якщо товар новий – то на відсутність ознак експлуатації . Якщо товар із обумовленим недоліком – то щодо наявності обумовленого недоліку. Якщо товар у комплектації – то щодо наявності перелічених комплектуючих. Якщо відповідно до вимог законодавства до товару має додаватися певна документація – то щодо наявності такої документації. Якщо у договорі відображено особливі вимоги до якості, окремо обумовлені між продавцем та споживачем – то щодо відповідності товару заявленим у договорі умовам.

Що ж до останнього (особливих вимог до якості, обумовлених договором), то така перевірка, у якихось конкретних випадках, цілком може містити і перевірку товару у дії, у разі, якщо відповідність товару умовам договору неможливо визначити з інформації з документації, що додається до товару, або якщо продавець не надав будь-яких доказів такої відповідності. Тому необхідність такої перевірки товару в дії буде мати на меті визначення відповідності товару конкретним умовам договору, якщо іншим способом у цьому переконатися не можна. Але на проведення такої перевірки товару у дії продавцем може бути відмовлено, якщо законом чи договором передбачено інше (див. ч.2 ст.484 ЦК).

Це “інше”, наприклад, передбачено п.17 Правил продажу окремих видів товарів (Затверджені Постановою Уряду Російської Федерації від 19 січня 1998 р. N 55), перевірка товару в дії можлива за умови, якщо це не виключено через характер товару і не суперечить правилам, прийнятим у роздрібній торгівлі. Дане обмеження справедливе і для вітринних зразків товарів, і переданих за фактом.

Про перевірку товару у дії (перевірки працездатності товару) свідчать інші норми.

Стаття 474. Перевірка якості товару
1. Перевірка якості товару може бути передбачена законом, іншими правовими актами, обов’язковими вимогами, встановленими відповідно до законодавства України про технічне регулювання, або договором купівлі-продажу.

Тобто перевірка якості товару може бути передбачена або договором, або законом.

Законом вона передбачена, наприклад, при неналежній якості товару (ст.18 ЗоЗПП) – продавець перевіряє наявність заявленого споживачем недоліку у процесі перевірки працездатності товару (виняток – якщо недолік є явним і не вимагає перевірки товару на працездатність):

ч.5 ст.18 ЗоЗВП
5. … Продавець (виробник), уповноважена організація або уповноважений індивідуальний підприємець, імпортер зобов’язані прийняти товар неналежної якості у споживача та у разі потреби провести перевірку якості товару. Споживач має право брати участь у перевірці якості товару.

Інші приклади, коли “передбачено законом” – під час продажу товару в магазині:

Правила продажу окремих видів товарів (Затверджено Постановою Уряду Російської Федерації від 19 січня 1998 р. N 55)
17. Під час продажу товарів покупцю надається можливість самостійно або за допомогою продавця ознайомитись з необхідними товарами.
Покупець має право оглянути пропонований товар, вимагати проведення у його присутності перевірки властивостей чи демонстрації його дії, якщо це не виключено через характер товару та не суперечить правилам, прийнятим у роздрібній торгівлі.
49. На вимогу покупця він повинен бути ознайомлений з улаштуванням та дією товарів, які мають демонструватися у зібраному, технічно справному стані. Товари, які потребують спеціального устаткування підключення, демонструються у стані.
50. Особа, яка здійснює продаж, на вимогу покупця перевіряє у його присутності якість товару, його комплектність, наявність документів, що належать до нього, правильність ціни.