Сухий струмок своїми руками: переваги, технології, укладання, поради

Одним з найоригінальніших і яскравих елементів ландшафтного дизайну, які можна спорудити на своїй ділянці є сухий струмок. Таке дизайнерське рішення неважко зробити навіть без особливих навичок і пристосувань. Крім того що струмок просто прекрасно виглядає і ідеально вписується практично на будь-яку територію, незалежно від її загального дизайну, він ще і візуально збільшує простір, додає якийсь обсяг. На відміну від штучних струмків, які потрібно наповнювати водою, підводити водопровід, сухий струмок не вимагає ніяких подальших вкладень, особливого догляду, та й не стане на відміну від «мокрого» струмка притулком для комарів, вогкості і інших небажаних факторів. Якщо сухий струмок спорудити правильно, вкласти в нього душу і сили, то він створить враження реального водойми і буде уникализировать і підкреслювати розкіш ділянки, створювати враження для гостей. Сухий струмок добре вписується в зелену природну обстановку: він може підкреслити індивідуальність клумби, саду, газону, зеленої галявини. Хорошим рішенням, для тих, у кого вже є рокарій або альпінарій, буде об’єднання цих елементів дизайну зі струмком.

Важливою перевагою сухого струмка є те, що його можна скласти в абсолютно будь-якому місці. Для нього не потрібно підбирати рівну поверхню, як для водойми, та й сам пристрій набагато простіше, менше всяких проблем. Всього за пару днів можна спорудити гарний струмок без особливих зусиль, а якщо працювати компанією і за наміченим планом, підготовленим малюнку і матеріалами під рукою, зробити можна і за день.

тривалим процесом може навіть стати не сама укладка струмка, а підготовка місцевості. Укладання буде набагато цікавіше, від того і швидше. Існує багато варіантів форми, розмірів струмка. Це може бути і не зовсім струмок, а наприклад, озеро, або звивиста річка, яка добре впишеться на великій ділянці. Матеріали можуть бути найрізноманітнішими. Звичною справою спостерігати струмок, виконаний з дрібної гальки і великих каменів. Але, не дивлячись на таку звичність, струмок можна зробити і з квітів, трави. Замість гальки, як води використовувати низькорослий зелений газон або рясно квітучі дзвіночки, а замість кам’янистих берегів використовувати папороть, або кучеряве покривають рослини, маленькі кущі. Якщо ж виконувати конструкцію з каменю, тут є чим оперувати. Як води також добре виглядає битое скло, кольору схожого з водою, але такий варіант може бути небезпечним для дітей. У спеціалізованих магазинах можна знайти фарбовану гальку, ну або привезти самостійно з моря, звичайного кам’яного кольору.