Коркові шпалери – універсальне оздоблення інтер’єру

Що собою являють пробкові шпалери – сировинна база, різновиди, сфера застосування, особливості роботи з покриттям.

Натуральні оздоблювальні матеріали представлені не настільки широким асортиментом як штучні, але і серед них можна вибрати цікаве покриття. Мова піде про пробкові шпалери – сировинна база, різновиди, застосування і особливості роботи, догляд.

Що собою являють пробкові шпалери

Сировиною для коркових шпалер служить кора коркового дуба, у нас він не «водиться», а ось на узбережжі Середземного моря, в Африці і деяких європейських країнах відчуває себе цілком комфортно. Раз на десятиліття з дерев знімають тонкий корковий шар, який і йде на найрізноманітніші потреби, в тому числі і інтер’єрні матеріали. Лідирує у виробництві пробки Португалія, але можна зустріти і німецькі або італійські бренди.

Безосновні категорії пробкових шпалер виробляються з шпону – найтонший шар кори наклеюють на щільну паперову основу і покривають особливим воском або лаком. Але найчастіше шпалери з пробки виготовляють шляхом пресування подрібненої маси, що нагрівається до високої температури.

При нагріванні кора виділяє смолу, міцно склеює пробкові частки між собою, і додаткового клею не потрібно. Виходить екологічне, безпечне покриття.

Для підвищення декоративності з частинок викладають малюнки або пробку кольорують. Так як сама по собі пробка в такому вигляді досить тендітна, її теж можуть наносити на паперову або флізелінову основу. Крім натуральності, у пробкових шпалер є й інші переваги.

Висока декоративність – характерна фактура і колірна гамма цікаво виглядає в будь-якому інтер’єрі.
Універсальність – можна використовувати практично у всіх приміщеннях.
Низька теплопровідність – пориста структура пробки з порами затримує тепло, що норовить втекти крізь стіни.
Проникність – це дихаюче покриття, добре пропускає випаровування.
Вологостійкість – підвищена вологість і короткочасний прямий контакт з водою ніяк не впливає на шпалери, вони не деформуються і не міняють колір.
Нейтральність – гіпоалергенні, так як не містять хімічних речовин і в силу антистатичності не притягають і не накопичують частинок пилу.
Вогнестійкість – особлива властивість пробки: покриття не підтримує, а загальмовує поширення вогню.
Звукоізоляція – матеріал здатний гасити звук.
Зносостійкість – шпалери не стануть притулком комах і патогенної мікрофлори, що не вицвітуть, їх складно подряпати навіть спеціально, якщо використовувати захисну грунтовку, їм взагалі зносу не буде.

Ложкою дьогтю у випадку з корковою обробкою є деяка примхливість в роботі, в подальшому виникнуть труднощі з очищенням стін, коли захочеться змінити дизайн. Висока вартість, критична для більшості споживачів, дещо нівелюється великим терміном служби без втрати привабливості (десятиліття).