Сертифікат відповідності на продукцію в Україні

Українські виробники інтенсивно завойовують ринки Євросоюзу, близького зарубіжжя. Тому питання якості продукції — актуальна проблема, яка хвилює національний бізнес. Є бланк, що фіксує високий рівень якості продукції. Його видає держава. Це сертифікат відповідності. Україна в такий спосіб підтверджує те, що продукція відповідає міжнародним та національним стандартам якості.

Встановлення уповноваженими державою органами відповідності продукції на законодавчому рівні визначено як оцінку відповідності. Таким чином вирішується питання:

– Про відповідальність виробника за якість продукції;
– про вихід національного виробника на міжнародні ринки.

Обов’язкова оцінка відповідності продукції проводиться для найменувань, для яких затверджено технічні регламенти (список наведений на сайті Міністерства економіки України).

Ті найменування, які в ньому представлені, перевіряються на відповідність їх параметрів вимогам, які:

– викладено у нормативних документах;
– прописано Міністерством охорони здоров’я (санітарно-епідеміологічні норми);
– визначено дозволи на експлуатацію.

Внаслідок перевірки продукції шляхом лабораторного дослідження продукція отримує сертифікат якості. Україна підтверджує цим документом відповідність об’єктів дослідження стандартам міжнародного та національного формату.

Процедура атестації продукції складається з кількох етапів:

Від виробника вимагається:

1 Подати заявку на сертифікацію, оформлену відповідно до затвердженої форми. Рекомендуємо об’єднати продукцію в типові групи або моделі.
2. Підготувати технічну документацію, у якій відображено умови виробництва.

Сертифікаційний орган:

1. Після вивчення заявки повідомляє виробника про можливі варіанти підтвердження відповідності товару.
– Здійснює відбір і проводять випробування зразків. Результати випробувань вносяться до протоколу виходячи з якого видається документ про підтвердження якості.
Далі буде проводитись технічний нагляд за продукцією, яка пройшла сертифікацію.

Термін дії сертифікату залежить від параметрів оцінки відповідності продукції:

– на серійне виробництво – 1 рік;
– З оцінкою виробничого процесу – 2 роки;
– за наявності функціонуючої системи якості за стандартами ISO.

Також може проводитись партійна сертифікація – сертифікат відповідності видається на певну кількість товару (цей параметр вказується у документі).

Перед початком оцінки відповідності продукції виробник зобов’язаний упорядкувати документацію технічного порядку, що стосується виробництва та продукції. Її склад визначається специфікою технології виробництва.