Утеплення фасадів – як правильно зробити

Часто помічаю, що на багатьох сайтах публікують пости будівельної тематики, вони виходять в ТОП і набирають вагон позитивних коментарів але, в більшості таких постів автори при монтажі допускають купу помилок або роблять всю роботу неправильно. Виною всьому звичайна довіра «знаючим» людям, які вчора були сантехниками (не в образу професіоналам своєї справи) а сьогодні клеять пінопласт, і природньо лінь. Коли починаєш вказувати на помилки то чуєш щось на зразок «а ось Саня десять років так робить і нічого!», в кращому випадку це Нічого, в гіршому:

На цьому фото приклад утеплення зсередини.
Утеплення фасадів – дефекти

Неправильний монтаж (і ймовірно сітка для внутрішніх робіт), та й взагалі якась дикість.

проблеми з фасадом
Людина рідко зізнається в негативному досвіді, набагато частіше вонн згадує про успіхи (психологія – проти неї не попреш).

Найголовніше для тих, хто вирішив утеплювати самостійно – зсередини приміщення ніколи не утеплюється! Зрушиться точка роси і буде руйнуватися основа (плита, цегла і т.д) і все поросте цвіллю і грибком.

Про системи утеплення – їх дві: vws (ПСБС) або wm (мінвата).
Мінвата – ідеальна для використання, вона підходить для будь-яких основ, так як повністю паропроникна (дихає) і хорошим плюсом буде шумоізоляція. Мінус – дорого.

ПСБС – тут складніше, він підходить для монолітного залізобетону, тришарових панелей, керамзитобетону і повнотілої цегли (для двох останніх, виключно, якщо приміщення сухі). ПСБС береться не нижче ПСБ-С25 (нижче щільністю використовувати тільки для приміщень, на вулиці він розсиплеться).